Πώς μπορείς να αυξήσεις τη πυροπροστασία στο σπίτι σου;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων πυρκαγιάς στο χώρο της οικίας. Ειδικά, αναφορικά με τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, ο φόβος αυτός είναι αυξημένος το καλοκαίρι και χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα για την αντιπυρική προστασία του σπιτιού.Η πυρασφάλεια του σπιτιού είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί τους πάντες, μιας και κάποιο ατύχημα δύναται να προκληθεί ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα κατά το μαγείρεμα ή ακόμα και από απροσεξία γύρω από το τζάκι, τα θερμαντικά σώματα και το λεβητοστάσιο.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές με σκοπό να μειωθεί όσο το δυνατό το κόστος της εξάπλωσης μιας φωτιάς, τόσο το υλικό όσο και αυτό της ζωής ανθρώπων και ζώων.

Πρώτο και βασικό βήμα είναι η τοποθέτηση ανιχνευτών καπνού σε επίμαχα σημεία.

Οι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού είναι ικανοί να σε προειδοποιήσουν άμεσα, όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι. Όταν ανιχνεύσουν καπνό, μονοξείδιο του άνθρακα, υγραέριο και οτιδήποτε άλλο σηματοδοτεί κίνδυνο, αρχίζουν να χτυπούν με δυνατή ένταση. Έτσι, σε ειδοποιούν άμεσα ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και μπορείς να αντιδράσεις άμεσα. Για την αντιπυρική προστασία σπιτιού, οι ανιχνευτές καπνού θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι. Τοποθετούνται σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεσαι και συνήθως λειτουργούν με μπαταρία. Καλό είναι να υπάρχει ένας ανιχνευτής στην κουζίνα και σε κάθε επίμαχο σημείο. Αν το χειμώνα ανάβεις θερμαντικά σώματα, είναι καλό στους χώρους αυτούς να βάζεις ανιχνευτές, για να έχεις μέγιστη προστασία σπιτιού από φωτιά.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μεριμνήσεις για την ύπαρξη φορητών πυροσβεστήρων στο χώρο του σπιτιού και για πυροσβεστήρες οροφής στο λεβητοστάσιο και την αποθήκη.

Ο πυροσβεστήρας αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι για το σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού. Η ύπαρξή τους στα σπίτια είναι υποχρεωτική, και είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να έχεις τουλάχιστον έναν, για ναεξασφαλίσεις την πυρασφάλεια σπιτιού. Όταν ο ανιχνευτής καπνού στο σπίτι σου ηχήσει ή όταν αντιληφθείς ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, πρέπει αμέσως να πάρεις τον πυροσβεστήρα και να σταματήσεις τη φωτιά, πριν εξαπλωθεί.

Προσοχή! Μην ξεχνάς να συντηρείς κάθε χρόνο το πυροσβεστήρα σου και που και που να ελέγχεις τη πίεση του προκειμένου να είναι λειτουργικός όταν τον χρειαστείς!Επίσης, στη κουζίνα προμηθεύσου και με μια πυρίμαχη κουβέρτα για να προλάβεις τη φωτιά αρχικού σταδίου.

Αν παρόλ’αυτά η εικόνα του πυροσβεστήρα σε ενοχλεί αισθητικά, υπάρχουν νέας τεχνολογίας πυροσβεστήρες, με μίνιμαλ αισθητική και πολύ κομψό σχεδιασμό.

Τοποθέτησε πυράντοχες πόρτες στο σπίτι

Τα κουφώματα μπορούν να σε βοηθήσουν ριζικά στην προστασία σπιτιού από φωτιά. Οι πυράντοχες πόρτες είναι κατασκευασμένες από πυρίμαχα υλικά. Σκοπός τους είναι να καθυστερούν την εξάπλωση της φωτιάς στο σπίτι, εφόσον έχει προχωρήσει. Δεν εξασφαλίζουν μόνιμη πυρασφάλεια σπιτιού, αλλά σου δίνουν χρόνο, μέχρι να καταφτάσει στο σπίτι σου η πυροσβεστική.

Τοποθέτησε ολοκληρωμένο Σύστημα Κατάσβεσης

Αν κατοικείς σε περιοχή με αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές, όπως σε δασική περιοχή, ίσως χρειάζεσαι ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού. Για την ολοκληρωμένη πυρασφάλεια σπιτιού, υπάρχουν συστήματα που αποτελούνται από διαφορετικά μέρη, τα οποία έχουν διάφορες λειτουργίες. Από την ανίχνευση φωτιάς, μέχρι την ειδοποίησή σου και την αυτόματη πυρόσβεση, τα συστήματα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να γλιτώσεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης είναι πάρα πολύ χρήσιμα, γιατί προστατεύουν το σπίτι από φωτιά, ακόμα κι όταν απουσιάζεις από το σπίτι.

Θυμήσου κάποιες βασικές συμβουλές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

  • Θυμηθείτε! Μην τοποθετείτε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά, μοκέτες κ.λ.π. Μπορεί να φθαρούν χωρίς να το αντιληφθείτε ή να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα με κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Μην καρφώνετε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά, χωρίς να είστε σίγουροι ότι δεν περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Όταν αποσυνδέετε κάποια συσκευή από το ρεύμα προσέξτε! Μην αγγίζετε τα γυμνά άκρα του φις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει συσσωρευμένο ρεύμα στη συσκευή, ικανό να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.
  • Αποφεύγετε να τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, κοντά σε θερμάστρες κ.λ.π. Προσελκύουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πολύ κοντά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει έτσι φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
  • Μην τοποθετείτε στις ηλεκτρικές ασφάλειες σύρμα ή αλουμινόχαρτο, γιατί είναι επικίνδυνο.
  • Όταν χρησιμοποιείτε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα , συσκευές , πρέπει να ξέρετε ότι είναι εύφλεκτα. Μην ανάβετε λοιπόν σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί από τα υγρά αυτά.
  • Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με σπίρτα ή αναπτήρες, καθώς και με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπετε.
  • Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες οικοσυσκευές ή τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος πάνω σε αναμμένες εστίες.
  • Τοποθετήστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά. Και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής.
  • Κανένας κανονισμός, μέχρι σήμερα, δε σας υποχρεώνει να εφοδιαστείτε με πυροσβεστήρα για το σπίτι. Μπορεί, όμως, να σας προσφέρει πολλά σε μια δύσκολη στιγμή. Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεχτικά και τηρήστε τις οδηγίες, που αναγράφονται σε αυτόν. Αν δε γνωρίζετε τον τρόπο χειρισμού του, ζητείστε πληροφορίες από την πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία