Πυροσβεστήρας

Όλοι μας σίγουρα έχουμε κάποιον γνωστό όπου του συνέβη να πάρει φωτιά το αμάξι ή ακόμα κι εμείς οι ίδοι έχει τύχει να τρομάξουμε αν μυρίσουμε κάτι καμμένο την ώρα που οδηγάμε.

Σ’ένα όχημα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά από διάφορες αιτίες, όπως διαρροή καυσίμου, βραχυκύκλωμα, υπερθέρμανση του κινητήρα κ.ά. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός για κάθε αυτοκίνητο και ο πυροσβεστήρας καθίσταται συσκευή πρώτης ανάγκης. Εξαιτίας της κρίσιμης σημασίας και της καταλληλότητάς τους για την κατάσβεση πυρκαγιών στα οχήματα, η χρήση πυροσβεστήρων με κατάλληλες προδιαγραφές και σωστή συντήρηση επιβάλλεται από τη νομοθεσία.

Προσοχή εδώ! Δεν αρκεί απλά να υπάρχει ένας πυροσβεστήρας ξεχασμένος στο πορτ μπαγκάζ. Θα πρέπει να μην έχει λήξει, να είναι σε καλή κατάσταση και να τηρείται η ετήσια συντήρηση του.

Στο συνοπτικό πίνακα που ακολουθεί, αναφέρεται ποιο πυροσβεστήρα είναι υποχρωτικό να φέρει κάθε όχημα ανάλογα με το τύπο του και τα κυβικά του.

 

Α/ΑΤύπος ΟχήματοςΕίδος Πυροσβεστήρα
1Κατηγορία L5e (Τρίκυκλα οχήματα) εξοπλισμένα με κινητήρα άνω των 50 cm2 εάν είναι εσωτερικής καύσεως, ή/και μέγιστη ταχύτητα εκ κατασκευής άνω των 45km/hΈνας (1) πυροσβεστήρας 1Kg ξηράς σκόνης ABC85.
2Κατηγορία Μ1 (Οχήματα με κινητήρα με τουλάχιστον 4 τροχούς, για τη μεταφορά προσώπων, που περιλαμβάνουν το πολύ οκτώ θέσεις καθημένων, πέραν του καθίσματος του οδηγού)Ένας (1) πυροσβεστήρας 1Kg ξηράς σκόνης ABC85.
3Κατηγορία Μ2 (Οχήματα με κινητήρα με τουλάχιστον 4 τροχούς, για τη μεταφορά προσώπων, που περιλαμβάνουν περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων, πέραν του καθίσματος του οδηγού και έχουν μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (μικτό) που δεν υπερβαίνει τους 5 tn)Ένας (1) πυροσβεστήρας 3Kg ξηράς σκόνης.
4Κατηγορία Μ3 (Οχήματα με κινητήρα με τουλάχιστον 4 τροχούς, για τη μεταφορά προσώπων, που περιλαμβάνουν περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων, πέραν του καθίσματος του οδηγού και έχουν μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (μικτό) που υπερβαίνει τους 5 tn)Δυο (2) πυροσβεστήρες 6Kg ξηράς σκόνης. Στις περιπτώσεις αρθρωτών λεωφορείων, να τοποθετείται ένας πυροσβεστήρας σε κάθε μέρος.
5Διώροφα λεωφορεία (Οχήματα για τη μεταφορά προσώπων, στα οποία οι χώροι των επιβατών είναι διαρρυθμισμένοι, σε ένα τουλάχιστον τμήμα τους, σε δύο επάλληλα επίπεδα και στον άνω όροφο των οποίων δεν προβλέπονται θέσεις ορθίων)Ένας (1) πυροσβεστήρας 1Kg ξηράς σκόνης ABC85 στο άνω επίπεδο. Δυο (2) πυροσβεστήρες 6Kg ξηράς σκόνης στο κάτω επίπεδο.
6Κατηγορία Ν1 (Οχήματα με κινητήρα με τουλάχιστον 4 τροχούς, για τη μεταφορά εμπορευμάτων, με μέγιστη μάζα που δεν υπερβαίνει τους 3,5 tn).Ένας (1) πυροσβεστήρας 3Kg ξηράς σκόνης.
7Κατηγορία Ν2 (Οχήματα με κινητήρα με τουλάχιστον 4 τροχούς, για τη μεταφορά εμπορευμάτων, με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (μεικτό) άνω των 3,5 tn και έως 12 tn).Για την καμπίνα του οδηγού ένας (1) πυροσβεστήρας 1Kg ξηράς σκόνης ABC85. Για το φορτίο και τα λάστιχα του οχήματος ένας (1) πυροσβεστήρες 6Kg ξηράς σκόνης
8Κατηγορία Ν3 (Οχήματα με κινητήρα με τουλάχιστον 4 τροχούς, για τη μεταφορά εμπορευμάτων, με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (μεικτό) άνω των 12 tn).Για την καμπίνα του οδηγού ένας (1) πυροσβεστήρες 6Kg ξηράς σκόνης. Για το φορτίο και τα λάστιχα του οχήματος ένας (1) πυροσβεστήρες 6Kg ξηράς σκόνης
9Φορτηγά με μέγιστη μάζα άνω των 3,5tn με ρυμουλκούμενο μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (μικτό) άνω των 0,75 tn).Για την καμπίνα του οδηγού ένας (1) πυροσβεστήρες 6Kg ξηράς σκόνης. Για το ρυμουλκούμενο φορτίο ένας (1) πυροσβεστήρας 6Kg ξηράς σκόνης.
10Μηχανοκίνητο τροχόσπιτο (Όχημα ειδικής χρήσεως κατηγορίας Μ, κατασκευασμένο ώστε να διαθέτει χώρο διαμονής).Ένας (1) πυροσβεστήρες 6Kg ξηράς σκόνης.
11Ασθενοφόρα (Μηχανοκίνητα οχήματα της κατηγορίας Μ για τη μεταφορά ασθενών ή τραυματιών που διαθέτουν προς το σκοπό αυτό ειδικό εξοπλισμό).Ένας (1) πυροσβεστήρας 3Kg ξηράς σκόνης.
12Οχήματα ή συνδυασμός οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας ADR.Για την καμπίνα του οδηγού, τα λάστιχα και το φορτίο του οχήματος, όπως ορίζεται από την οδηγία 94/55/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

Φαρμακείο αυτοκινήτου

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του απαραίτητου εξοπλισμού που υποχρεούνται οι οδηγοί να έχουν στο αυτοκίνητο. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά το φαρμακείο αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικό και από τη νομοθεσία. Θα πρέπει μάλιστα να έχει μέσα συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό.

Βάση της νομοθεσίας, το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο του φαρμακείου πρέπει να αποτελείται από τα εξής είδη επιδεσμικού υλικού:

• Ένα πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων τουλάχιστον
• Τέσσερα κουτιά αποστειρωμένες γάζες
• Ένα καρούλι λευκοπλάστη
• Τέσσερις ατομικούς επιδέσμους
• Δύο αιμοστατικούς επιδέσμους
• Ένα φιαλίδιο με 200 γραμμάρια, τουλάχιστον, οινόπνευμα και
• Ένα φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστον, Mercurochrome.

Προειδοποιητικό τρίγωνο

Το προειδοποιητικό τρίγωνο χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους διερχόμενους οδηγούς για κίνδυνο από ακινητοποιημένο όχημα μπροστά. Σε περίπτωση που το όχημα μας ακινητοποιηθεί αναγκαστικά επί του οδοστρώματος από βλάβη, ατύχημα ή άλλη αιτία ή αναγκαστούμε να σταθμεύσουμε επί του οδοστρώματος σε θέση όπου απαγορεύεται η στάθμευση, η τοποθέτηση του προειδοποιητικού τριγώνου είναι απαραίτητη τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και των διερχόμενων οδηγών. Το προειδοποιητικό τρίγωνο είναι μια τριγωνική πινακίδα ή συσκευή που έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές ώστε να γίνεται ορατό και την ημέρα και τη νύχτα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι οδηγοί δε διαθέτουν προειδοποιητικό τρίγωνο, ή δεν το χρησιμοποιούν όταν χρειάζεται ή το τοποθετούν λανθασμένα σε μικρή απόσταση από το όχημα, με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι οδηγοί να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης.

Πυρίμαχη Κουβέρτα

Η πυρίμαχες κουβέρτες έχουν συνδεθεί στην αντίληψη των περισσότερων ως ένα αναγκαίο μέσο πυρασφάλειας στο χώρο της κουζίνας. Στη πραγματικότητα όμως, καθώς είναι κατάλληλες για την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση οποιωνδήποτε μικρών πυρκαγιών είναι απαραίτητο να υπάρχει μία και στο όχημά μας.
Επιπλέον, οι πυρίμαχες κουβέρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαφυγή εγκλωβισμένων ανθρώπων από φλεγόμενους χώρους.

Φωσφοριζέ Γιλέκο

Το γιλέκο που σώζει ζωές! Είναι ένα μέσο προστασίας που είναι απαραίτητο στη περίπτωση που χρειαστεί την νύκτα, ή σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας (βροχή, ομίχλη, καπνός, σκόνη κ.λ.π.), για κάποιο λόγο να είστέ εκτός οχήματος πάνω στο δρόμο. Όπως στη περίπτωση που γίνει αλλαγή ρεζέρβας κλπ.

Φωσφορίζει έντονα σε χαμηλό φωτισμό, ώστε όποιος το φοράει να γίνεται ορατός ακόμη και την νύχτα, προστατευόμενος έτσι από διερχόμενα οχήματα και λοιπούς κινδύνους, ενώ είναι και αδιάβροχο.

Η Πρόταση της PYRSTOP

To Σετ Πυροσβεστικών Ειδών που περιέχει ό,τι χρειάζεσαι!

Στο σετ περιλαμβάνεται:
1) Πυροσβεστήρας 2Kg Ξηράς Σκόνης ABC 40%
2) Τρίγωνο
3) Φαρμακείο αυτοκινήτου μεγάλο (Πιστοποιημένο κατά CE)
4) Αντανακλαστικό Γιλέκο (Πιστοποιημένο κατά CE EN 471.)
5) Ισοθερμική Κουβέρτα (Πιστοποιημένη κατά CE)

Κι επειδη καλύτερα να προλαμβάνουμε…

Στο κατάστημα μας μπορείτε να βρείτε το Αυτόματο Σύστημα FIDIAS το οποίο εφαρμόζεται στο
κινητήρα του οχήματος και προλαμβάνει την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Κάποια απ’τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συστήματος είναι:
• ευελιξία χρήσης
• η μακρά Διάρκεια Ζωής του, με μηδενική Συντήρηση καθ’ όλη την διάρκεια του
• δεν βλάπτει τον υπό-προστασία εξοπλισμό, ούτε τον άνθρωπο κατά την εκτόνωση και
• υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του με πιεσοστατικό διακόπτη και συναγερμό
ενεργοποίησης